петак, 25. март 2016.

DŽIKIĆ IMA RECEPT ZA ZVEZDU: Trener Partizana o ‘večitom’ rivalu, Džounsu, Vilsonu, taktici…

Trener Partizana Aleksandar Džikić govorio je o različitim temama po završetku ABA j.t.d. lige, a pred domaći šampionat.

FOTO: STARSPORT

Trener crno-belih koji je ekipu preuzeo u više nego kritičnoj situaciji od Petra Božića, sa ‘vrućim’ krompirom u rukama se odlično snašao. Doveo je ekipu čak do petog mesta na kraju ABA j.t.d. lige, finala Kupa i dve pobede nad najvećim rivalom Crvenom zvezdom, koje su navijačima ostale posebno drage.
– Na utakmicama Zvezde i Partizana je u oba tabora prisutna posebna energija. To su utakmice za koje igrači shvataju da su vrlo važne, bez obzira na položaj na tabeli. Mislim da ne možeš da pobediš ako nemaš dovoljno energije i ako je ne potrošiš na terenu. To je jedan od osnovnih sastojaka pobede. Košarka je jedna stvar, talenat je druga, trenutna forma treća… Ali, osnovne su želja, samopouzdanje, hrabrost, nazovi to kako hoćeš. Mi smo te utakmice stvarno odigrali muški – rekao je Džikić u intervjuu za ‘Mondo’.
Od njegovog dolaska Partizan je ‘procvetao’ u mnogim elementima igre. Kida se na parketu, borba je do poslednje lopte bez obzira na rezultat, a ono što je donosilo možda i najveću prevagu jeste skok, pre svega u napadu.
– Ofanzivni skok je jedna od neophodnosti, ako hoćeš da pobediš. Nadmoć u skoku ti ne garantuje, ali te približava uspešnom rezultatu… I dobro je što su na određenom broju utakmica briljirali ti ‘drugi’ igrači. To olakšava posao treneru, otežava posao protivniku. Najlepše su utakmice na kojima ne možeš da kažeš da neko nije zadovoljio. To je trenerski san – da izađeš pred ekipu i kažeš: ‘E, svi ste bili u redu’ – objasnio je Džikić.

FOTO: STARSPORT

Prekretnica je svakako bila njegova prva utakmica na klupi crno-belih protiv Cibone, kada je ekipa vodila sa 17 poena prednosti, a onda naglo počela da pada i dođe nadomak prosipanja svega što je 38 minuta gradila. Ipak, nije se ponovila Mega i to je bilo ključno.
– U pripremi Cibone rekao sam ekipi ono što kaže svaki trener Partizana. ‘Momci, publika će da vas nosi ako vidi da se borite’. To je tako. Mi imamo sreću što nas neko nosi i kada je loše. Teško je izmeriti koliko pobeda su nam navijači doneli ove sezone… Ali, kad kažeš Partizan, ja to podrazumevam. To se teško odvaja – posebno je Džikić pohvalio Grobare.
Kao i svaki trener ima svoje ‘ljude od poverenja’ u timu. Na samom startu to je bio ‘Čika Velja’, odnosno, Čedomir Vitkovac, a u ovom intervjuu Džikić je izdvojio Kevina Džonsa:
FOTO: STARSPORT

– Zato što je to vrlo solidan košarkaš, koji karakterno odgovara onome što tražimo. Miran čovek, usmeren na košarku, sređenog privatnog života, ambiciozan… I dobar košarkaš. Sad, da li ćemo imati novca da ga zadržimo – nisam neki optimista. Ne znam ko je u ABA ligi imao bolju sezonu od njega na poziciji ‘četiri’. Sigurno je bio u Top 3. Može da igra unutra, može spolja, uvek dobro trenira, stabilan je psihički, sposoban da izađe iz krize. Mislim da će u okviru svojih mogućnosti napraviti uspešnu karijeru – istakao je strateg crno-belih, ali i ‘opisao’ još jednog košarkaša – Džamara Vilsona:
– Došao je u Partizan posle povrede i prvo mu je trebalo vremena da se spremi fizički, pa da psihički ‘sažvaće’ sredinu u kojoj se nalazi, da prihvati igru… Pozitivan je tip, kao i Džons, ima visok prag boli, spreman je da se žrtvuje za ekipu, da preuzme lidersku ulogu kada je potrebno. Znam da je na početku bio vrlo osporavan i zadovoljan sam kako je odigrao – objasnio je popularni Džile.
Pohvalio je i mlade igrače Marinkovića i Koprivicu koji su u manjem broju, nego što je to bio slučaj sa perspektivnim igračima u Partizanu prethodnih sezona.
O prognozama za Superligu nije želeo da govori jer je ostalo mnogo do početka, ali na krilima igara iz regionalnog takmičenja, navijači će očekivati samo jedno…

Нема коментара:

Постави коментар