среда, 28. фебруар 2018.

Novosti: FSS uzima večitima po tri boda?!

Pa možda i više


Upozoravao je Fudbalski savez Srbije večite, apelovao da se prestane sa prepucavanjem i stalnim kritikovanjem sudija, ali kako su Crvena zvezda i Partizan nastavili po starom na Terazijama su navodno rešili da pokažu zube komšijama sa Topčiderskog brda. Večernje novosti u izdanju za četvrtak navode: Zvezdi i Partizanu najverovatnije će biti oduzeto po tri boda!
Razlog malčice čudan ili mi bar nismo čuli za slučan primer u Evropi: "trovanje javnosti" - kako to nazivaju Novosti - stalnim saopštenjima kojima, zaključuje Dragiša Binić, ispred FSS zadužen za regularnost takmičenja, ponajviše utiču na regularnost takmičenja. Sa druge strane, nigde u Evropi, ili bar njenom razvijenom fudbalskom delu, nema ni ovako žestoke paljbe između sportskih rivala. Novosti dalje navode da bi zato, u slučaju da se sa istom praksom nastavi, večitima zapretio i ozbiljniji minus na bodovnom kontu.
Doduše, veliko je pitanje da li će FSS zaista i smoći snage da kazni večite oduzimanjem bodove, jer smo od raspada SFRJ u bezbroj prilika slušali slične najave, ali nikada nismo videli konkretne poteze, izuzimajući tu novčane kazne (pražnjenje tribina jesmo, ali iz sasvim drugih razloga). Mada, taman i da se desi, niko tu neće biti posebno oštećen, pod uslovom naravno da sve ostane na ta tri boda. Jer jasno je da će Zvezda i Partizan i sa tim minusom biti na prva dva mesta na tabeli, pitanje je samo kojim redom, ali u toj trci oduzimanje tri boda i jednima i drugima ništa značajno ne bi promenilo.
Valjda takođe i podsetiti na jednu raniju odluku Disciplinske komisije FSS: decembra 2016. oduzimanjem tri boda kažnjeni su BSK Borča, ČSK Čelarevo, Bežanija i Mačva, ali to je bilo zbog toga što je utvrđeno da je na njihovim međusobnim susretima bilo sumnjivih radnji, odnosno krojenja rezultata. Sada ispada da se “rat saopštenjima“ - koji zaista ne doliči ozbiljnom takmičenju i objektivno samo pojačava mržnju dva odavno zaraćena navijačka tabora - nekako izjednačava sa nameštanjem utakmica što je valjda najveći greh u sportu uopšte.
Doduše, nema sumnje ni da će, nastavi li se ovako, takmičenje u Superligi pasti u senku stalnih optužbi da je neko nešto nekome ukrao, poklonio, šta god... Nešto jeste potrebno promeniti.

Нема коментара:

Постави коментар