субота, 28. јул 2018.

Đukić: Mi i dalje živimo u Andergraundu, ne znamo da se završio Drugi svetski rat i da je Tito umro

“Ovde je velika mana kad ste skromni, a mi iz skromnosti moramo da popravimo prvo sebe, pa komšije“, kaže trener Partizana

Đukić: Mi i dalje živimo u Andergraundu, ne znamo da se završio Drugi svetski rat i da je Tito umro

Preživeo je. Čovek sa devet života. Jači od uprave. Domaća javnost je očekivala da će tihi i na jednom delu tribina ne toliko tihi protest navijača ipak “doakati“ Miroslavu Đukiću posle poraza od Radnika na startu prvenstvene sezone i neuverljive pobede nad Trakaijem u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Međutim, na konferenciji za novinare šef Partizanovog stručnog štaba opušten, fokusiran na fudbal, svestan da okruženje i ne može da menja. O razgovorima unutar kluba o statusu trenera kaže: nije ni čuo. Medijski napisi ga ne tangiraju...
“Ja mogu da se bavim samo svojim poslom. I verujte da sve to na mene ne utiče ni najmanje. Bavim se ekipom, da bude mirna, da bude staložena. Taj negativan ambijent oko nas sigurno utiče na ekipu, ali moramo da se izborimo sa tim – da ambijent okrenemo u našu korist“, kaže Đukić u 20-minutnom razgovoru sa predstavnicima medija uoči meča drugog kola Superlige protiv Dinama iz Vranja.

Dodaje i da je ovako nešto očekivao u slučaju lošeg rezultata i da je na takvu mogućnost i upozorio igrače. A sam rezultat protiv Trakaija – pobedu od 1:0 - uopšte ne vidi kao loš rezultat. Naprotiv, njegov utisak je veoma pozitivan.
“Čitam po novinama kako srpski klubovi nikad nisu osvojili više Uefa bodova i taman kad pomislim da je nešto ipak pozitivno vidim da ipak nije. A pobedama se treba radovati, posebno ovim evropskim. Jer nije nikog lako pobediti. Za druge ne znam – za mene je ovo pozitivan utisak“.

I tu dolazimo do najzanimljivijeg dela razgovora. Do percepcije, ugla gledanja, realnih mogućnosti i prema Đukićevom mišljenju ponekad nerealnih očekivanja Srba.
“Svi se muče protiv zatvorenih protivnika, samo od u Srbiji mislimo da je to lako. Ako nismo čuli za Trakai onda su to indijanci sa peruškama. A nisu, ozbiljna su ekipa. Mi živimo u nekim drugim vremenima, za Švajcarce mislimo da su Sajdžije, pa oni dođu i pobede nas. Živimo u nekim drugim vremenima. Treba da se otreznimo, da budemo malo skromniji, radniji. Ovde je velika mana kad ste skromni, a mi treba da se spustimo na zemlju, pa iz te skromnosti da popravimo prvo sebe, pa tek onda da probamo i komšije. Te priče o 3:0, 5:0... To su neistine! Svaki dan to pričam igračima. OK, neke se utakmice nameste, otvoriš golom na vreme i bude lako, ali šta da kažemo za Atalantu i Sarajevo? Atalanta da dva gola, Sarajevo se vrati na 2:2. Da Partizan sada igra tako bila bi državna nesreće, jer tobože treba da nekom daš pet komada, a to Sarajevo daje dva komada ekipi koja ima ozbiljan evropski budžet“, raspričao se Đukić.

Poentira plastičnom komparacijom.
“Mi ovde živimo u onom filmu, Anderground (Underground Emira Kusturice). Ne znamo da se završio Drugi svetski rat, ne znamo da je umro Tito. Nismo se aktuelizovali. Realnost, normalnost, skromnost i – rad. Pa da se vratimo u normalne okvire. Nismo bolji ni od koga. Nismo pametniji ni od koga“.

Kako ekipa da se bori protiv toga?
“Ekipa mora da ima mirnoću. Pljuje se trener – nije problem. Pretpostavljao sam da će tako da bude. Ali svako od igrača treba da se posveti samo razmišljanju o tome šta treba da uradi za ekipu, da o drugome ne razmišlja. Ako im budu vikali i da su čuda od igrača – ne treba da misle da su stvarno čuda, jer će na sledećoj utakmici da im zvižde“.

Zvižduke su već osetili. Šteta, kaže Đukić, jer iz negativne atmosfere teško da će izaći nešto pozitivno. Tvrdi da se trudi da popravi taj ambijent, ali da je za tako nešto potrebna podrška svih u crno-belom klubu. Od igrača, trenera, uprave, pa i navijača. A da li baš svi u klubu tako razmišljaju?
“Ja mogu da utičem samo na moj deo i zaista mislim da je ovde (u ekipi, prim.aut) sve pozitivno. I odavde pokušamo da stvorimo tu pozitivnu atmosferu, jer bez toga je nemoguće stvoriti uspeh. Ne mogu oni da rade svoj posao kako treba, ako trener ne radi kako treba, trener ne može bez uprave, bez navijača... Svi zavisimo. I moramo svi zajedno... Svi se busamo, ljubimo grb... Ako je stvarno tako onda svi treba da budemo pozitivni i pomognemo klubu. Iz negative neće izaći ništa dobro“, apeluje Đukić.

Inače, što se tiče same utakmice sa Dinamo, Zoran Tošić i Nemanja Nikolić i dalje nisu spremni, Lola Smiljanić nije još licenciran, Ognjen Ožegović se oporavio a Dinamo je, upozorava Đukić, nagazna mina ako mu se to dozvoli.
“Imamo dovoljan fond dobrih igrača da rotiramo, da igramo. Dinamo je tvrda ekipa, mučila se i Crvena zvezda dok u 40. minutu nije dana posle kornera i odbijene lopte. Posle je bila bolja, ali nije to baš bilo tako lako kao što izgleda. Ali od nas zavisi“.


12 коментара:

 1. Šta kaže Đukić, moramo da budemo skromni?

  A pre samo godinu dana je pričao da oni tamo na "zapadu" nisu izmislili toplu vodu i da za nas nije nedostižan fudbal, koji gledamo preko "satelita".

  Za ovih godinu dana, promenio je 20 priča, pokušavajući da proda maglu.

  ОдговориИзбриши
 2. Običan demagog, koji me je razočarao za sve pare. Ako nije do sada dovoljno zaradio, i ako mu je stalo do tih 404 hiljada evra(odradio već dva meseca), neka mu je na dušu. Umesto da bude veliki čovek-GROBAR, sa ovim poništava sve učinjeno, kao krava koja daje 20 litara mleka.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne dotiče ga ni skandiranje navijača, takav je čovek, samo ga novac interesuje. Ali sva je prilika da će mu ovo biti i jedan od poslednjih angažmana u karijeri.

   Избриши
 3. Анониман28. јул 2018. 16:50

  A kad je on to bio Grobar ?!

  ОдговориИзбриши
 4. Одговори
  1. Hoce uprava po svaku cenu da ga zadrži da bi sprala odgovornost sa sebe. U slučaju dolaska drugog trenera znaju da ni tada ne bi ništa posebno igrali a tada bi izašlo na svetlo da nemamo tim i da su oni odgovorni

   Избриши
 5. Ne mora da bude grobar. Ali mora da ispostuje navijace. A ne da nas bojkotuje i inati se. Protiv Trakaija smo se izvukli. Sledeci put necemo. Napred Partizan. Mikele.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Najbolje izgubiti nekim prolaznom porazom u revanšu i Đukić da odleti. U prvenstvu jos jednom kad bi kiksnuo, to je kraj.

   Избриши
 6. Da li mislite da neki igraci bojkotuju djukica. Npr sale ilic, vulicevic, nema... zanima me odgovor. Mikele

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne možeš ti neznalicu da bojkotuješ. Da li si ti video za vreme ovog njegovog boravka jednu uigranu akciju, da li si video ikada da popriča sa igračem prilikom izmene i da ga uputi? Da ne pričam o pauzama, tu mudruje sam i ništa ne uradi. Samo kada se sjeti M. Nikolića, njegov konstantni razgovor tokom utakmice sa igračima, njegove rasporede i slično. Pa ovaj će i Svetu da uništi.

   Избриши
  2. Neka pobedi sada u Surdulici i u revanšu ga pravo izbojkotuju jednim porazom od gola razlike, ali sa postignutim. Verujem da bi tada konačno dočekali njegov odlazak.

   Избриши