уторак, 04. септембар 2018.

Partizanov dan za ponos: Prvi meč u istoriji Kupa šampiona

Prošlo tačno 63 godine od istorijskog okršaja na Nasionalu u Lisabonu

Partizanov dan za ponos: Prvi meč u istoriji Kupa šampiona

Partizanov dan za ponos. Na današnji dan 1955. godine Parni valjak je odigrao prvi meč u istoriji Kupa šampiona protiv Sportinga u Lisabonu, koji je završen rezultatom 3:3. Od tada su prošle 63 godine. Meč je odigran na Nasionalu pred 40.000 gledalaca, a golove za Partizan postigli su Milutinović (dva) i Bobek.

Čitavu priču o osnivanju ovog takmičenja pokrenuo je legendarni francuski L'Ekip, koji je bio iziritiran tvrdnjama britanske štampe da je njihov Vulverhempton najbolji tim na svetu. Englezi su smatrali da nemaju potrebe da igraju sa ostalim ekipama iz Evrope, pa tako nisu ni bili učesnici prvog Kupa šampiona.

Čuveni francuski list tada je dobio podršku nekoliko velikih sportskih listova, kao što su Gazeta delo Sport, Marka, A'Bola, Mundo Deportivo, ali i srpski Sport. Pored urednika L'Ekipa, veliki značaj za pokretanje takmičenja bio je i legendarni predsednik Real Madrida, Santijago Bernabeu.

Partizan je u revanšu slavio sa 5:2, dok je kasnije nesrećno eliminisan u četvrtfinalnom dvomeču od Real Madrida. Sve ostalo je deo istorije...

Нема коментара:

Постави коментар